НА РАЗХОДКА

Откривателски дух и природни красоти около Добралък

      Околностите на този край предлагат характерната за Родопите красота на природата. Планината около Добралък ще ви приласкае в пъстрата си пазва, за да ви разкрие зелените поляни, студените извори и шарени сенки. За любителите на традиционния пешеходен туризъм и еднодневните екскурзии, хълмистият терен е много подходящ. Наблизо минава пътеката Бяла Черква- Бачковски манастир. Землището на Добралък ще ви предложи близки излетни места, а домакините с удоволствие ще ви упътят до тях. Можете да отдъхнете от разходката или с приятели да се съберете под някоя шарена сянката, където да разпънете софра на сладка раздумка.

      За почитателите на риболова, наблизо се намира река Луковица. В бързите й бистри води може да се лови балканска пъстърва. Но ако това не е любимият ви спорт, наоколо може да си наберете гъби и разнообразни билки. На път за Добралък може да посетите Асеновата крепост. Покрай нея се минава по пътя, на излизане от Асеновград. Няма как да я пропуснете, защото се извисява над пътя с вековната си прелест. Историята пази спомени от старите римляни, съхранени в част от древен път, свързващ Родопите с Беломорието. Друга забележителност е църква в селото, строена през 1846 година, старото училище, построено през 1848г, множеството параклиси, пръснати наоколо, както и автентичните стари къщи с тиклени покриви.

      Разказите на местната ловна дружинка за славни гонитби и свирепи глигани, обикновено завършват в местността Преслоп. Това място е подходящо за отдих, където можете да се докажете като майстор на барбекюто и на сладките приказки.Местните хора са се погрижили мястото да стане приятно и уютно, изградени са маси с пейки и огнища навсякъде. Голямото барбекю е подходящо за чевермета, а беседката с голяма маса е удобна за шумни компании.

    На туристическата пътека- Бяла Черква – Бачково, има една местност, известна като „Софрата“. Там трудолюбивите добралъкчани са поставили маси и пейки, а някой голям майстор е съградил бяла чешма, от която можете да утолите жаждата си със студената й вода. А истинската „софра“ е причудливо природно образувание – огромен плосък