Добралък

С. Добралък – Ние го обичаме! Ще го обикнете и вие!

С. Добралък е едно райско местенце в Родопите, което те завладява с тишината и спокойствието си, с красива си природа и чист въздух! Веднъж посетиш ли го, сякаш се влюбваш и искаш да се връщаш отново и отново. Съвсем близо до големия град – на 46км южно от Пловдив, а се пренасяш в друго измерение, назад във времето. Селото е разположено на 1100м надморска височина и землището му се простира на почти 100 000декара. Граничи със селата Наречен, Нареченски бани, Косово, Ситово, Лилково, Гълъбово, Извор, Дедево, Лясково, Яврово, Бачково. Разположено е между два римски пътя и е едно от най-старите села в Родопите. Споменавано е за първи път през 1084г, като дарение на Бачковския манастир. А ако се съди по старинните съдове, намерени в местността Студиница, селището има Тракийски произход. През годините е приемало различни имена, като Добролонг, Каварджики, Добралъг и Добралъка.

Добралък
Добралък

Интересни места и сгради, които да разгледате са: църквата, построена през 1848г, старото училище, строено през 1848г, множеството параклиси, пръснати по селото, а един от тях – "Св. Неделя" съвсем скоро реставриран и приспособен за кратък отдих с маса, пейки и огнище; „Поповата чешма“ със стар турски надпис, който гласи: „Направих хаир за добро“; читалището Иван Вазов, където се помещава библиотека и етнографска сбирка на носии, битови съдове, снимки, плетива и т.н.

ОКОЛНОСТИ

Пътувайки за къщите и селото, минавате първо през достолепната Асенова крепост- един от 100-те национални туристически обекта, параклисите „Св. Илия“ и „Св. Димитър“. На горе по пътя се разкриват не една или две величествени гледки, на които може да спрете и да се насладите.

За любителите на разходките и пешеходния туризъм, землището на с. Добралък предлага и по-близки и по-далечни излетни места, множество горски пътища и пътеки, някои от които водят до Хижа Здравец, Бяла Черква, Бачковския манастир, до местности, като „Софрата“, „Черни връх“, „Баба“, „Спортива“, „Преслоп“ и др. За радост на туристите, трудолюбиви добрълъжани са изградили много кътчета за почивка или пикник, с навеси, пейки, маси и огнища, чешми, от които да утолите жаждата си с чиста изворна вода.

За почитателите на риболова на близо се намира р. Луковица. В бързите й бистри води може да се лови балканска пъстърва. Но ако не сте любители на този спорт, наоколо може да си наберете гъби и разнообразни билки.

Контакти

Call Now Button